Biserica ortodoxă din Bichigiu

În data de 12 noiembrie 2013 s-au comemorat 250 de ani de la jertfa Sfinţilor Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni.

Placa comemorativa
Monumentul Sfintilor Martiri si Mărturisitori Năsăudeni

Ţara Năsăudului îşi aduce omagiul celor care, în 12 noiembrie 1763, cu preţul jertfei supreme, au apărat demnitatea naţională şi credinţa străbună. Legendarii grăniceri, conduşi de Tănase Todoran, pentru aceste eroice şi nobile fapte, au fost canonizaţi pe 12 noiembrie 2008, dată care este prăznuită de Biserica Ortodoxă Română drept ziua Sfinţilor Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni Tănase Todoran din Bichigiu, Vasile din Telciu, Grigore din Zagra şi Vasile din Mocod.
Tănase Todoran (Todoran al lui Dănilă) din Bichigiu a fost tras pe roată pentru că s-a opus dorinţei imperiului austriac, prin generalul Bukov, de a menţine starea de iobăgie, deşi erau cătane, dar mai ales pentru faptul că s-a opus trecerii la altă religie decât cea străbună, cu toate că le-au fost distruse lăcaşurile ortodoxe.
Aşa cum consemna preotul prof. Ion Bunea, Todoran era atât de devotat Bisericii Ortodoxe strămoşeşti şi înverşunat împotriva uniaţiei, încât nu a îngăduit să i se dea fiului muribund cuminecătura, ştiind că vine de la un preot din biserica unită, iar bătrânul bichigean Tănase Todoran, de 104 ani (după unii de 120) ar fi murit la 12 noiembrie 1763, mărturisindu-şi credinţa strămoşească, fiind tras pe roată.
Odată cu el au fost spânzuraţi Vasile Dumitru a Popii din Mocod, Grigore Mani din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu pentru aceeaşi vină, trupurile lor rămânând neîngropate.